Nieuwe btw-regeling voor kleine ondernemers

Vanaf 1 januari 2020 komt er een nieuwe kleineondernemersregeling voor de omzetbelasting (btw). Als je minder dan € 20.000 omzet per jaar hebt kan de nieuwe regeling interessant zijn.

De nieuwe regeling geldt voor alle rechtsvormen, dus ook stichtingen, verenigingen en BV’s kunnen ervan gebruik maken!

Je kunt kiezen voor de omzet gerelateerde vrijstellingsregeling (OVOB) als je niet meer dan € 20.000 omzet in een kalenderjaar hebt. Geef uiterlijk 20 november aan de Belastingdienst door of je (vanaf 1 januari 2020) mee wilt doen.

Drie overwegingen spelen een rol:

 1. Heb je een omzet van minder dan € 20.000 per jaar?
  En zo ja, blijft je omzet ook de komende 3 jaar onder dit grensbedrag? Je hoeft geen btw meer in rekening te brengen bij je afnemers. En je hoeft geen btw aangiften meer in te dienen. Dat bespaart je tijd en geld. 💰
 2. Verwacht je geen grote investeringen of kosten in de komende 3 jaar?
  Als je op jaarbasis btw terugkrijgt dan is deelname aan de nieuwe regeling niet zo’n goed idee. Bijvoorbeeld als je in 2020 een auto van de zaak aan wilt schaffen. 🚗
 3. Zijn jouw klanten voornamelijk particulieren?
  Als je voornamelijk particulieren (of vrijgestelde ondernemers) als klant hebt is de nieuwe regeling nóg interessanter. Bij dezelfde verkoopprijs wordt jouw marge hoger. 😊

Wat zijn de gevolgen van aanmelding voor de nieuwe regeling

 • je mag geen btw op factuur meer in rekening brengen;
 • door andere ondernemers in rekening gebrachte btw is niet aftrekbaar;
 • geen btw-aangifte meer;
 • je moet wel je omzet bijhouden in een administratie;
 • je legt je voor 3 jaar vast.

Als je in de loop van een jaar toch op een hogere omzet uitkomt, moet je dat doorgeven aan de Belastingdienst. En vanaf dat moment moet je gewoon weer btw rekenen aan je klanten en btw aangifte doen.

Hoe aanmelden?

Op de website van de Belastingdienst vind je een aanmeldformulier. De aanmelding moet voor 20 november bij de Belastingdienst binnen zijn. Check ook de uitzonderingen en praktijkvoorbeelden van de Belastingdienst.

PS Heb je op dit moment al een ontheffing van de administratieve verplichtingen in de huidige regeling? Dan doe je automatisch mee in de nieuwe vrijstellingsregeling met ingangsdatum 1 januari 2020.

Neem bij twijfel contact met mij op!