Tips en adviezen

Een goede samenwerking begint bij een juiste en tijdige aanlevering van de gegevens. Hier vind je de checklist met de gegevens voor het opstellen van de jaarrekening en aangiften over 2023. Bekijk de video met verdere uitleg op YouTube. ✅


Wat zijn de belangrijkste wijzigingen voor het jaar 2024?

Hieronder een korte samenvatting van de fiscale wijzigingen en tips voor ondernemers met een eenmanszaak en DGA’s met een eigen BV.

Een belangrijke wijziging is het tarief van de belastingrente. Per 1 januari 2024 gaat de belastingrente voor de inkomstenbelasting (IB) naar 7,5%. De rente voor de vennootschapsbelasting (VPB) wordt zelfs 10%!

Voorkom dus dat je belastingrente moet betalen:

  • door de aangifte IB 2023 uiterlijk 1 mei 2024 in te dienen
  • door de aangifte VPB 2023 uiterlijk 1 juni 2024 in te dienen

Omdat ik nu eenmaal niet alle aangiften voor deze termijn kan indienen is er de uitstelregeling voor belastingconsulenten. Hierdoor mogen de aangiften gespreid over het jaar worden ingediend.

Controleer wel alvast of je voorlopige aanslagen over 2023 en 2024 niet te laag zijn. Dan hoef je achteraf niet veel bij te betalen.


Eenmanszaak of BV?

Is een BV-structuur interessant, of kan je beter vanuit je eenmanszaak of vof blijven ondernemen?
Wat zijn de voor- en nadelen van een BV? Betaal je minder belasting in een BV-structuur?

Hieronder het webinar ‘Eenmanszaak of BV?’ Bekijk hem op YouTube.


Wat te doen met je pensioen?

Het wordt tijd om de olifant in de kamer te benoemen. Je weet dat je er iets aan moet doen, maar het komt er gewoon niet van… Pensioen… Wat opzij zetten voor later…

Het staat laag op je prioriteitenlijst. Als zelfstandige ondernemer ligt de focus meer op het ‘nu’ en minder op het ‘later’.

Toen je nog in loondienst was, werd pensioen vanzelf geregeld door de werkgever. Je hoefde er niet over na te denken. Maar nu ben je zzp’er, of je werkt als dga voor je eigen bv. Het wordt tijd om over ‘later’ na te gaan denken.

Hieronder de registratie van het webinar ‘Wat te doen met je PENSIOEN?’ Bekijk hem op YouTube.


Maak je boekhouding makkelijk met SnelStart

Gebruik de software van SnelStart voor de administratie van jouw bedrijf. Je hebt er veel gemak van, en het kost je niet veel tijd en/of geld.

In de video hieronder vind je mijn ‘mini-cursus’ over de mogelijkheden van SnelStart. Met tips & trucs voor een makkelijke boekhouding. Voor beginners én gevorderden. En het overzicht van het standaard grootboekrekening schema dat ik in de video laat zien.

Kun jij alle vakjes van de BOEKHOUD BINGO inkleuren?


Het is weer aangiftetijd!

De aangifte inkomstenbelasting (IB) over 2022 moeten uiterlijk 1 mei 2023 zijn ingediend en BV’s hebben tot 1 juni 2023 de tijd om de aangifte vennootschapsbelasting (VPB) in te dienen.

MAAR gelukkig maken accountants en belastingadviseurs gebruik van de uitstelregeling. Hierdoor heb je het hele jaar de tijd om een jaarrekening over 2022 op te (laten) stellen en de aangiften IB/VPB over 2022 in te dienen.

Wil je graag jouw aangifte vroeg in het jaar indienen, zorg er dan voor dat je de benodigde gegevens netjes en compleet bij mij aanlevert. Download hier de checklist met de benodigde gegevens voor de jaarrekening en aangiften inkomstenbelasting over 2022.


Ken jij de aftrekposten waarmee je belasting bespaart in jouw aangifte inkomstenbelasting?

Bekijk hieronder de samenvatting van het webinar van 10 maart 2023 ‘Slim belasting besparen met aftrekposten‘.
Hoe zit het ook al weer met hypotheekrente, giften, zorgkosten en lijfrentepremies? En hoe werkt de middelingsregeling?

De video duurt maar een kwartiertje!


Schrik niet van de blauwe enveloppen

Bekijk hieronder mijn uitlegvideo ‘Schrik niet van de blauwe enveloppen‘ als je wilt voorkomen dat je later dit jaar 4% of zelfs 8% (!) belastingrente moet bijbetalen.

Ten tijde van de opname was nog sprake van 10,5% maar gelukkig vond de Belastingdienst dat toch ook te gortig. De maximale rente is nu 8% voor VPB aanslagen.

In deze video krijg je antwoord op jouw vragen:

  • Wat doe je als je voorlopige aanslag veel te hoog is?
  • Betaal je niet te veel (of juist te weinig) belasting?
  • Hoeveel moet je sparen voor de inkomstenbelasting?
  • Waarom zou je een voorlopige aanslag in één keer betalen?
  • Hoeveel is de betalingskorting?


Mis geen aftrekposten

Bekijk hieronder het webinar ‘Mis geen aftrekposten‘.


Moet ik mijn auto op de zaak of privé zetten?

Wat ELKE ondernemer wil weten… En dit is echt de meest gestelde vraag aan accountants: Moet ik mijn auto op de zaak of privé zetten? Na deze video weet je precies hoe het zit

Download ook het gratis rekenmodel: Auto op de zaak of in privé


Boekjaar afsluiten

De meest gestelde vraag altijd in de 1e week van januari: Hoe sluit je een boekjaar af in SnelStart 12?
#accountant #snelstart #boekjaar2023